Koko kaupungin Kangas -ideointia maaliskuu 2011

HUBJKL:n ideakeräyksen esittely

Kaupungin Kangas -seminaari 7.4.2011

PIIRISTÄMME LÄHETETTY IDEA PAPERITEHDASHALLIN KÄYTÖSTÄ, ideaa seminaarissa esitteli piiriaktiivi Matti Siipola, seminaariin osallistuivat Mieskuoro Sirkkojen pj. Jari Rantamäki ja piirin pj. Maaria Manner

******************************************************************************************

SULASOL

Keski-Suomen piirin jyväskyläläiset kuorot. Kankaan paperitehtaan tehdashallin uudelleenkäyttöidea

Kuorolaisten Kangas

Ehdotamme Kankaan paperitehdashalliin rakennettavaksi kolme akustisesti hyvälaatuista salia kuorojen käyttöön: kaksi harjoitustilaa (100 ja 150 m2) sekä pieni konserttisali 250-300 kuulijalle.

Akustisesti hyvälaatuiset salit

asettavat vaatimuksia huonetilan mittasuhteille ja kovan lattiapinnan lisäksi myös seinissä ja katossa tulisi olla pintamateriaalina pääsääntöisesti hyvälaatuista puuta. Tiloihin ei kantaudu häiritseviä ääniä toiminnasta salien ulkopuolella eikä talotekniikan kuten ilmanvaihdon edellyttämistä koneista tai laitteistoista. Ilmanvaihdon tulee olla normien mukainen.

Harjoitustiloissa 40 ja 60 laulajalle tarvitaan varustuksena

 • tuolit

 • kuorokorokkeet

 • nuottitelineet

 • piano/flyygeli

 • vitriinit

 • kaapit

Harjoitus- ja esiintymissalien yhteydessä tarvitaan pukeutumistiloja ja mahdollisuus väliaika-tarjoiluun.

Kaksi harjoitussalia

olisivat jatkuvassa viikottaisessa käytössä, perjantai-illat sekä lauantait ja sunnuntait jaettaisiin kuorojen viikonloppuharjoitusten kesken. Tällä hetkellä harjoittelevat

 • maanantaisin Mieskuoro Sirkat, Jyväskylän Naislaulajat, Jyväskylän Studiokuoro

 • tiistaisin kamarikuoro Cantinovum, KolmeKuutoset, NollaKakkoset, Vaput

 • keskiviikkoisin Ruamjai

 • torstaisin Harjun Laulu, Musica-kuoro, Vox Aurea, NollaKakkoset

 • viikonloppuisin periodeittain harjoittelevat Fiori ja Semmarit

Soiva konserttitila

Kaupungista puuttuu kuoroille ja muille akustisen musiikin ryhmille sopiva soiva konserttitila. Tilan muoto olisi suorakaide, ns. kenkälaatikkomalli. Konserttitilassa tulisi olla valmius ääni- ja kuva-tallennelaitteiston asennuksille sekä näyttämövalaistus.

Tilastotietoja toimintavuoden 2010 perusteella:

Kuorojen tulot koostuvat jäsenmaksuista, avustuksista, lipun- ja levymyynnistä. Kuorojen saama toiminta-avustus Jyväskylän kaupungilta on vaihdellut toimintasuunnitelmasta ja vuodesta toiseen 0 - 2000 €.

Tässä ehdotuksessa mukana olevien kuoroyhdistysten jäsenmäärä on yhteensä 466 laulajaa. Kukin kuoro työllistää osa-aikaisena kuoronjohtajan lisäksi varajohtajan ja/tai äänenmuodostajan.

Vuosittaisiin harjoitustilavuokriin, jos kuorolla ei ole taustajärjestöä kuten opistoa tai oppilaitosta, menee 1500 - 1800 €. Kaikilla kuoroilla taustayhteisöstä riippumatta konserttitilojen ja leiripaikkojen kulut tulevat kuorolaisten maksettaviksi.

Tällä hetkellä kuorot voivat konsertoida kirkkosaleissa, jotka kuitenkin sakraalitilana rajoittavat esitettävää ohjelmistoa. Profaanin ohjelmiston konsertteihin on käytetty mm. riittävän suurta Harjun salia, joka soi tyhjänä, mutta yleisön tultua sen sointi häviää. Harjun sali on kuoroille käytettävissä vain viikonloppuisin. Konserttitilan puute on johtanut jopa konserttien perumiseen. Konserttitilavuokrat esimerkiksi teatterista (joka ei ole soiva tila) tai Lyseon salista (joka on liian pieni) tai kirkoista maksetaan joko rahana tai toimimalla jumalanpalvelusten avustajakuorona.

Kuorot ovat konsertoineet kirkoissa, muina konserttitiloina ovat olleet mm. Kyllön terveysaseman odotusaula, yliopiston vanha juhlasali, yliopiston juhlasali, Musica 103, Lyseon sali, Nikolainsali, Norssin sali, A-sali, Vakiopaine, Ortodoksikirkon juhlasali, Viherlandia, uimahalli, Matkakeskuksen odotusaula, Kunnallistalon valtuustosali tai Jamk:n kamarimusiikkisali.

Harjoittelutiloina on ollut Musica 103, Kolmikulman sinfonian harjoitustilat, Pelimannitalo, Keljon kirkko, Kuokkalan koulun monitoimitila (josta kuoro joutuu jopa vuorokauden varoitusajalla väistymään koulun sitä tarvitessa), Jamk:n opetusluokat, Historica 320 ja Blomstedtin sali. Tiloissa on usein huono sisäilma; kouluissa ja muissa laitoksissa ei iltakäyttäjien aikaan ole ilmastointia. Tilojen akustiikka on välttävä. Useat kuorot etsivät koko ajan sisäilmaltaan tervettä ja akustisesti soivaa harjoitustilaa.

Ehdotuksessa mukana olevat kuorot ovat konsertoineet ja esiintyneet Jyväskylässä vuonna 2010 pitkälle toista sataa kertaa ja kuulijoita on ollut yhteensä tuhansia.

Kuoroissamme on edustettuna hyvin monenlaisia ammattialoja arkkitehdeistä aineenopettajiin. Talkooporukoita yhteisen hyvän rakentamiseen saa kokoon vaivatta.


Harjun Laulu, joht. Rita Varonen, pj. Raija Eronen

Jyväskylän Musica-kuoro, joht. Pekka Kostiainen, pj. Marjukka Manner

Jyväskylan Naislaulajat, joht. Rita Varonen, pj. Paula Härkälä

Jyväskylän Studiokuoro, joht. Hannu Ikonen, pj. Hannu Ryynänen

Kamarikuoro Cantinovum, joht. Rita Varonen, pj. Ville Heilala

Lauluyhtye Fiori, pj. Sini Salonen

Mieskuoro Sirkat, joht. Nikke Isomöttönen, pj. Jari Rantamäki

Ruamjai, joht.Iina Reinikainen, pj. Olli Moilanen

Seminaarinmäen Mieslaulajat, joht. Reima Viitala, pj. Juha Rouvala

Vaput, joht. Ulla Kotamäki, pj. Minna Karjalainen

Vox Aurean tuki ry, pj Päivi Lappalainen

 • Vox Aurea, joht. Sanna Salminen,

 • KolmeKuutoset joht. Agnes Losoncz

 • NollaKakkoset Kuokkala, joht. Malla Kärkkäinen

 • NollaKakkoset Kypärämäki, joht. Agnes Losoncz


Tiedot ja kuoroväen esityksen taakse kokosi

Maaria Manner

Sulasolin Keski-Suomen piirin puheenjohtaja

0500 432 588