Jaakko Linjama 100 vuotta

TIEDOTE

Säveltäjä Jaakko Linjaman syntymästä 100 vuotta 16.5.2009

Jaakko Linjama (16. 5. 1909 – 2.5. 1983) oli Jyväskylässäja Muuramessa vaikuttanut suomalainen säveltäjä, joka tuli tunnetuksi voitettuaan Helsingin olympialaisten hymnikilpailun vuonna 1952 teoksellaan Olympiahymni. Linjama opiskeli sävellystä Aarre Merikannon ja soitinnusta Leo Funtekin johdolla ja Olympiahymnin lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu reilut 120 kuorolaulu-, yksinlaulu-, orkesteri- ja soitinmusiikkiteosta.

Jaakko Linjaman syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta vuonna 2009 ja juhlavuoden ohjelmaa suunnittelemaan on koottu toimikunta, jossa Linjaman suvun edustajien lisäksi ovat mukana Jyväskylän Suomalainen musiikkikampus (Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelma ja Jyväskylän yliopiston musiikin laitos), Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän kaupunki- ja maaseurakunta sekä Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton Keski-Suomen piiri.

Juhlavuoden 2009 tapahtumia keväällä ovat Muuramen kirkossa lauantaina 16.5. pidettävä syntymä­päiväkonsertti, jonka yhteydessä on tarkoitus julkistaa Pirkko Randellin toimittama teos “Olympiahymnin säveltäjä lähikuvassa” sekä kuoro- ja urku­musiikkiin keskittyvä juhlakonsertti Jyväskylän kaupunginkirkossa 17.5.

Syksyn 2009 juhlatapahtumat käynnistyvät lauantaina 24.10. klo 15 Jyväskylän Normaalikoulun juhlasalissa pidettävällä kuorokonsertilla, johon ovat tähän mennessä lupautuneet mukaan Laukaan seurakunnan kamarikuoro, Musica-kuoro, Sirkat, Studiokuoro ja Vaput. Urkuri Jan Lehtolan konsertti on Taulumäen kirkossa sunnuntaina 25.10. klo 15 ja tiistaina 27.10. klo 19 on Jyväskylän ammattikorkeakoulun juhlasalissa kamarimusiikkikonsertti, jossa säveltäjäniminä ovat Jaakko Linjaman lisäksi hänen poikansa Jouko Linjama ja pojanpoikansa Jyrki Linjama. Tähän konserttiin liittyy myös Linjamien musiikkia esittelevä seminaari.

Juhlaviikko huipentuu keskiviikkona 28.10. klo 19 Taulumäen kirkossa Jyväskylä Sinfonian orkesterikonserttiin, jossa esitetään Olympiahymni ja mahdollisesti kantaesityksenä Jyrki Linjaman orkesteriteos.

*********************************

Konsertissa 24.10. esiintyivät Sirkat, Vaput, Studiokuoro, Harjun Laulu, Jyväskylän Naislaulajat, Musica-kuoro, Jyväskylän oopperakuoro ja Laukaan seurakunnan kamarikuoro. Oopperakuoro ja Studiokuoro lauloivat pianon säestyksellä Linjaman Olympiahymnin. Naislaulajat järjestivät maittavat välipalakahvit ja kuorolaiset myivät etukäteen lippuja konserttiin.

OLYMPIAHYMNIN SÄVELTÄJÄ SÄVELTARINOITA Jaakko Linjama 100 vuotta
Ke 28.10. klo 19 Taulumäen kirkko
Tibor Bogányi, kapellimestari
Esa-Veli Riuttamäki, huilu
June Binnie, vibrafoni
Jyväskylän oopperakuoro ja Studiokuoro
Jouko Linjama: 150 tahtia musiikkia                                 Jyrki Linjama: Allerheiligentag II
tilausteos, kantaesitys
Jaakko Linjama: Olympiahymni ja Psalmi 119
Jean Sibelius: Sinfonia nro 7