Kauneimmat koululaulut Keski-Suomen päivänä 2009

Kauneimmat koululaulut kajahtavat Jyväskylässä

Kauneimmat koululaulut yhteislaulutilaisuus järjestetään Keski-Suomen päivän kunniaksi Jyväskylän yliopiston Musica-rakennuksessa lauantaina 18.4. klo.15.00. Sulasolin Keski-Suomen piiri toivottaa kaikki laulajat yhteislaulamaan ikivihreitä keskisuomalaisia koululauluja.

Koululaulujen juuret ovat Jyväskylässä. Koululaulun opetus alkoi Seminaarinmäellä 75 vuotta sitten. Myös moni kaunis joulu- ja koululaulu on syntynyt Keski-Suomessa P.J. Hannikaisen kynästä.

Suomessa kannetaan nykyisin syvää huolta koululauluston muuttumisesta. Kouluissa laulettavat laulut ovat olleet viime vuosina menossa vahvasti angloamerikkalaiseen tasajakoiseen englanninkieliseen suuntaan. Nyt tehdäänkin pontevaa valtakunnallista korjausliikettä suomalaisen koululauluperinteen säilymiseksi.

Musiikinopettaja Maaria Mannerin mielestä suomalaisilla koululauluilla olisi tärkeä sija ihmiselle tunteiden ilmaisemisessa. Loistavista laulujen sanoista on ihmiselle rakennuspuiksi hyviin ja huonoihin hetkiin mielen hoitoa varten. Maarian mielestä tekee hyvää, kun voi esimerkiksi laulaa, jos ei saa sanotuksi, että niin on nuori sydämeni ajatuksia täynnä. Ei tarvitse uusia sanoja itse etsiä, kun laulustoissa on sopivat sanat jo valmiina.

Kuuntele mietteitä kauneimmista koululauluista (8 min.)

Toimittajana Titta Herring

© |YLE| Radio Keski-Suomi 17.04.2009 päivitetty klo 16:08:37